Navigation Menu+

Sommar- & Vinterdäck

Posted in Nyheter

Att äga en bil innebär också att man bör ha koll på sommar- och vinterdäck. Man måste även se till att sköta om sin bil ordentligt. För många är det nämligen livsviktigt att bilen fungerar som den ska. Det kräver också att man regelbundet tar hand om den och sköter om den. Något som kanske låter som lite överdrivet men som faktiskt är ett krav för att bilen ska hålla den utlovade livslängden. Man ska nämligen aldrig utgå ifrån att bilen kommer att hålla om den inte servas regelbundet. För den som väljer att inte följa rekommendationerna som finns i brukshandvisningen, finns risken också att bilen inte håller lika länge. Något som kan vara ett stort problem då man måste betala för att köpa en ny bil. Alternativ bekosta dyra reparationer helt i onödan.

Sedan finns det saker och ting som inte är valbara. Man kan hoppa över servicen av sin bil men man måste byta däck minst två gånger om året. Dessutom måste man se till att de håller rätt mönsterdjup och att de inte är för slitna. Att inte göra detta kan innebära dyra böter och dessutom att man riskerar sin egen och andra säkerhet.

Vinterdäck

Två gånger om året måste man byta sina däck, det finns nämligen både vinter- och sommardäck. Det finns även en tredje variant som är däck som kan köras året om. Dessa är sällan lika bra som de däcken som är avsedda att köras med på antingen sommaren eller vintern. De går dock att köra med utan några större problem, så länge det inte blir för mycket snö under vintern. Man måste dock tänka på att det finns orter där åretruntdäck inte är lämpade. Framförallt om man är bosatt i den norra delen av Sverige, kan det vara en dålig idé att ha sådana.

Om man däremot byter däck två gånger om året behöver man både vinter- och sommardäck. För att underlätta och förenkla bytena kan man använda sig av ett däckhotell. Då slipper man själv köra däcken till en däckverkstad utan de finns redan på plats. De ser till att däcken förvaras i en korrekt miljö och att de inte torkar ut. Man kan självklart byta däcken själv om man känner för det, då är det viktigt att man faktiskt vet hur man gör. Det är nämligen inte så enkelt som man kan tro. Däcken ska skruvas åt på ett visst sätt.

Köpa nya vinterdäck

Att köpa nya vinter- och sommardäck gör man enkelt hos valfri däckverkstad. Det är dock viktigt att man köper kvalitetsdäck. Annars kommer de att slitas ut mycket fortare och förlora sina greppegenskaper snabbare. Man ska alltid, i den mån det är möjligt, köpa kvalitetsdäck. De gör det helt enkelt mycket enklare att köra ordentligt.

Man ska även se till att hålla noggrann koll på mönsterdjup och se till att däcken inte är för slitna. Det är viktigt att man inte kör med däck som inte lever upp till de krav och lagar som finns. Man riskerar nämligen sitt eget och andras liv och hälsa om man gör det.

Begagnade däck

Känner man att det inte är lägligt att lägga för mycket pengar på nya vinterdäck så finns det andra alternativ. Att köpa begagnad däck, vare sig det är sommar- eller vinterdäck, är en alternativ lösning. Det finns dock saker man bör ha i åtanke. Framförallt är det mycket viktigt att kontrollera däckens mönsterdjup. Genom att söka sig till denna information, kan man med säkerhet kontrollera sina däck. Oavsett om du bor i Uppsala, Kiruna eller Malmö så går det alltid att få tag på nya & begagnade sommar- och vinterdäck.