Navigation Menu+

Olika typer av elavtal. Vilket är rätt för mig?

Posted in Nyheter

Det finns många olika typer av elavtal och det kan också göra en stor skillnad i pris mellan olika avtal. Det finns i stort sett tre typer av elavtal på den svenska marknaden. Vi kommer nedanför förklara dessa mer ingående. Men rent generellt så är ett elavtal det avtal du tecknar med ett elbolag.

Elavtal ser helt enkelt till att du får el levererat till den bostaden som det gäller för. Något annat är det egentligen inte. Men beroende på vilken typ av avtal du väljer så finns det flera olika saker att tänka på. För det är stora skillnader mellan de olika avtalen och även mellan olika elbolag. Det finns helt enkelt inte ett rätt eller fel svar när det gäller vilket elavtal man ska välja.

Hos VB Energi hittar du flertalet olika typer av elavtal. Kika in deras sida om de olika elavtalen de kan erbjuda för att jämföra vad som är bra för just dig.

Välja rätt elavtal

Att välja rätt elavtal är inte det enklaste som vi redan nämnt. Det finns helt enkelt för många olika parametrar att tänka på för att det ska gå att säga sådant generellt.  Men det gäller att välja det elavtal som passar in på det hus eller den lägenhet man bor i. Som är så billigt som möjligt i det område man bor i.

Med de tre typerna av elavtal som finns så kan man alltid hitta något som passar.

Rörligt avtal

Den första typen av elavtal är ett rörligt avtal. Det är ett avtal som man helt enkelt inte binder sig vid några priser utan där man betalar efter hur marknaden rör på sig. Det gör att man kan få betala ett mycket lägre pris än om man valt något annat elavtal. Men det kan också betyda att man i slutändan får betala ett mycket högre pris. Det beror helt och hållet på hur elpriset justeras på marknaden.

Det rörliga avtalet är det vanligaste avtalet och var under lång tid väldigt dominerande på den svenska marknaden. Förklaringen till det är att man på det sättet betalar det priset som marknaden fastställs.

Bundet avtal

Det som börjar bli allt vanligare är att man väljer ett bundet elavtal. Då man med ett bundet elavtal faktiskt precis vet vad man ska betala för varje enhet el som man har använt. Det gör att man kan planera sina utgifter på ett bättre sätt. Men nackdelarna är faktiskt ibland rätt många.

För med ett bundet avtal så kommer du inte att betala lägre om elpriset generellt blir lägre. Utan du kommer då fortsätta att betala samma pris. Men om motsatsen händer och elpriset blir högre så kommer du att spara pengar.

Sen är det bundna avtalet ofta mycket dyrare under sommarhalvåret än vad rörligt är men då använder man inte lika mycket el.

Fastpris avtal

Något som blivit allt vanligare är att man numera betalar ett fastpris varje månad oavsett konsumtion. Det kan för vissa vara en väldigt bra affär medans andra så kommer det bli dyrare än andra elavtal. Men det beror helt och hållet på ens situation. Det kan nämligen vara väldigt enkelt med ett fastpris avtal att planera sina utgifter då det är samma kostnad varje månad.