Navigation Menu+

Montera plattformshiss

Posted in Nyheter

Att montera plattformshiss i huset kan vara det enda alternativet som en rullstolsbunden person har att faktiskt kunna bo kvar. För det finns sällan alternativ om man bor i ett hus eller en villa med fler än en våning. Då kan man nämligen inte röra sig obehindrat mellan de olika våningarna. Något som gör att man faktiskt inte kan bo kvar. För de flesta så finns det ekonomisk hjälp av få för att kunna montera en plattformshiss. Däremot så skiljer sig detta mellan olika kommuner och även beroende på vilken typ av hus man bor i. Det är inte heller i alla hus som man enkelt kan montera en plattformshiss utan problem. 

Det beror på om man kan installera den som en trapphiss eller om det måste bli en vanlig hiss. Beroende på hur situationen ser ut så kan det helt enkelt bli svårt eller enkelt att få en sådan monterad. Först bör man alltid kontakta sin kommun. Där kan man få reda på vilken hjälp man kan få och hur man ansöker om den. Det är något som de flesta kommuner ser som något som de ska hjälpa till med. 

Man måste dock vara beredd på att slåss för sin rättighet att bo kvar i sitt hus. För alla kommuner erbjuder inte den hjälpen man behöver och då ska man alltid överklaga det beslutet. 

Få ekonomisk hjälp att montera plattformshiss 

Att få hjälp med att få en plattformshiss monterad är för många ett måste. Det är sällan något man har råd att bekosta helt själv. För det är inte alltid en billig sak att montera in en hiss i ett hus. Framförallt om det inte finns några förutsättningar för detta. Något som sällan går att avgöra förrän man har en hissmontör på plats som inspekterar huset och dess möjligheter. 

För det enklaste och billigaste sättet är att montera en plattformshiss som följer en existerande trappa. Att däremot installera en vanlig hiss i ett hus är sällan något som går att göra på ett enkelt sätt. När vi säger vanlig hiss menar vi då en som inte följer trappan utan går upp och ned vertikalt. 

För att få hjälp med kostnaden bör man alltid kontakta kommunen och fråga om hur man ansöker. Det kan då vara bra att få reda på vilken avdelning man ska vända sig till. Samt vilka blanketter som finns och som måste fyllas i. Får man avslag på sin ansökan så ska man alltid överklaga det beslutet till nästa instans. Då man oftare får rätt om det inte beror på att det inte är möjligt att montera en plattformshiss. 

Kan alla montera en plattformshiss hemma? 

Tyvärr så kan inte alla hus få en plattformshiss monterad. Det beror på hur huset och trappan är byggd. För det är framförallt en plattformshiss som även är en trapphiss som oftast är det enda alternativet. Om det då är en för liten trappa så kan det vara svårt att lösa det. 

Därför måste man efter att man ansökt om hjälp kontakta en hissmontör för att de ska göra en inspektion. Då får man snabbt svar på om det är möjligt, svårt eller helt omöjligt. 

Vad man bör tänka på innan man installerar en hiss

En sak man bör tänka på är hissens kapacitet. Olika hissar klarar av att bära olika stor tyngd. Därför bör man fundera på var hissen ska sitta och vem som ska använda den. Just plattformshissar används ofta på offentliga platser och privat. 

Oftast krävs inga strukturella förändringar när man monterar en plattformshiss. Men man bör ändå se över ytan där den ska placeras. Detta för att den ska få plats ordentligt och fungera optimalt. Känner man sig osäker är det alltid bra att kontakta någon som är proffs inom ämnet. Då kan man få hjälp och rådgivning inför sin hissmontering.