Navigation Menu+

Installera värmepump i Kungsbacka

Posted in Nyheter

Det finns många olika sorters värmepumpar på marknaden. Vilket betyder att processen för att installera en värmepump skiljer sig en hel del beroende på modell.  Genom att installera en värmepump kan man ofta sänka sina uppvärmningskostnader. De mer traditionella uppvärmningssätten är oftast ganska mycket dyrare. En värmepump utvinner värme från naturen, vilket gör att kostnaden blir mindre. 

En värmepump kräver också väldigt lite skötsel och underhåll. Något som kan vara bekvämt för dig som installerar en värmepump. Oftast räcker det med att pumpen installeras och sedan behöver man inte göra något mer med den. Installationen och inköpet kan ses som en investering. Då man redan efter några år har sparat in dessa kostnader. Tack vare att uppvärmningskostnaderna blir så pass mycket lägre. När man ändå håller på att installera en värmepump kan det även vara läge att serva rören. En rörservice kan förebygga stora skador på rören som kräver dyra åtgärder!

Olika typer av värmepumpar

Som sagt så finns det många olika typer av värmepumpar. En sort är en luft- och vattenpump, som omvandlar energi från luften. Luften omvandlas till energi som används även i vattenburna värmekällor. Som exempelvis element och golvslingor. Den kan alltså även användas till att skapa varmvatten i hemmet.

En annan typ av värmepump, bergvärmepump, använder energi från marken. Den här typen av pump kan även hämta energi från exempelvis berggrunden eller sjöbotten. Då kallas det jordvärmepump eller sjövärmepump. Detta är vattenbaserade värmesystem. Värme överförs till husets värmesystem tack vare slingan med vätska. Även den här typen av värmepump kan generera varmvatten till huset. 

En luft- och vattenpump är ofta inte lika effektiv vid riktigt låga temperaturer utomhus. Vilket det ofta är i Sverige och Kungsbacka, i alla fall under vinterhalvåret. Då är det ett smartare val att satsa på en bergvärmepump, jordvärmepump eller sjövärmepump. En värmepump som får energi från berggrunden är en pålitlig värmekälla. Oavsett vad det är för temperatur utomhus så genererar den ändå värme.

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump som installerats korrekt har ofta en mycket lång livslängd. Vissa sorter kan hålla i upp mot 20 – 30 år. För att den ska hålla så länge är det dock viktigt att installationen görs på rätt sätt. Kostnaderna för att laga en värmepump som gått sönder på grund av felaktig installation kan bli höga. En kostnad som man kanske inte är beredd på i framtiden. Med detta i åtanke är en bra idé att anlita riktiga proffs för att installera värmepumpen. Det finns många olika sätt att försäkra sig om detta. Det viktigaste är att man läser på noggrant innan man anlitar någon. Man kan även läsa recensioner och ta emot rekommendationer från bekanta.

Övrigt att tänka på

Eftersom det finns många olika modeller och tillverkare är det viktigt att läsa på innan köpet. Detta för att kunna ta ett bra beslut om vilken värmepump man ska köpa. Vissa modeller kräver speciella certifieringar innan de installeras. Känner man sig osäker på vad som gäller är det alltid bäst att fråga ett proffs. 

Det som skiljer olika värmepumpar åt är vilken källa de tar sin värme från. Beroende på var och hur man bor kan olika sorter passa olika bra. Även detta är viktigt att man undersöker noga innan man bestämmer sig. Annars är risken att man inte blir nöjd med den lösning man får. Något som så klart är extra tråkigt när det handlar om dyra investeringar. 

Är du osäker så är det som sagt bäst att prata med någon som kan. Då kan man få professionell hjälp och rådgivning. Det ökar även chanserna för att man blir riktigt nöjd med sin värmepump. 

värmepump