Navigation Menu+

Att köra med en släpvagn på bilen

Posted in Nyheter

För dig som inte vet det är att åka med släpvagn så finns det en del saker att tänka på. Först och främst gäller det att alltid packa släpvagnen balanserat. För om du inte gör det finns det en stor risk att du kommer öka riskerna. För att sladda eller krocka. Att åka med släpvagn är inte heller samma sak som att åka utan en släpvagn och kräver mer tanke bakom körningen. Du kan till exempel inte köra lika snabbt som vanligt utan måste tänka på att släpvagnen inte får framföras hur snabbt som helst.

Kristianstad Park & Trädgård hjälper dig hitta rätt släpvagn för rätt ändamål. Kika in deras hemsida för mer information om släpvagnar och hitta kontaktuppgifter till dem. När du väl är där så passa på att be om hjälp och lite tips på vad du ska tänka på när du väl har kopplat på släpvagnen.

Packa släpvagnen ordentligt.

Det finns flera experiment som är gjorda för att visa exakt hur farligt det är att åka med en obalanserad släpvagn. Om du har packat släpvagnen så att vikterna är ojämna så ökar risken något enormt för att hela bilen ska bli obalanserad. Men om du packar släpvagnen balanserat, så att vikterna är någorlunda jämna så minskar risken.

Men vad innebär det då att åka med släpvagn? Först och främst behöver du som vi redan nämnt tänka på att packa släpvagnen balanserat. Det får inte vara någon obalans i vikten fram eller bak på släpvagnen. Det behöver inte vara exakt lika vikter men åtminstone så nära varandra viktmässigt som möjligt.

Om det inte går att packa släpvagnen balanserat så krävs det att du kör väldigt långsamt. För en obalanserad släpvagn är en av de största trafikfarorna som finns. Därför ska du alltid antingen packa balanserat eller köra väldigt långsamt.

Annat att tänka på när man ska åka med släpvagn

Det som man behöver tänka på när man ska åka med släpvagn har vi redan nämnt men det finns några små saker som man kan behöva tänka på ytterligare.

När du kör måste du komma ihåg att din bil nästan har blivit dubbelt så lång. Det gör att du inte kan köra på samma sätt som om du inte åkt med släpvagn. Så det är väldigt viktigt att tänka på hur man kör och på sin omgivning. Ett råd är att aldrig försöka köra om en annan bil när du har en släpvagn. Även om det är lagligt så är det riskabelt och ökar risken för att något ska gå fel.

Du kan också behöva tänka på hur stor den totala vikten är på bilen och släpvagnen. För om båda väger mer än fyra ton så behövs det ett annat körkort. Det krävs nämligen BE-behörighet för att få köra med en totalvikt på över 4 ton. Nu är det sällan bilen och släpvagnen väger så mycket tillsammans men om du ska frakta en stor båt eller liknande så kan det vara aktuellt.

Risker med att åka med släpvagn

Det finns en del risker med att åka med släpvagn och den främsta är om man inte packat släpvagnen korrekt. Det ökar risken för att bilen ska bli ostabil och kan då krocka med andra bilar eller få sladd. Det finns även risker i att inte tänka på att man åker med en släpvagn och då köra på samma sätt som vanligt.